Posició

Publicacions etiquetades ‘Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat a Vic’

Comencem el nou curs 2020/2021 adaptant-nos a la nova situació

Escrit per Administrador el . Desat a Notícies

Després d’un final de curs molt estrany pel confinament que hem patit tots plegat pel COVID19, ens acostem a l’inici d’una nova etapa i un nou curs amb moltes incerteses i dubtes.

No obstant, l’educació per la sostenibilitat no para i més que mai, l’hem de posar al centre de la nostra vida, per continuar treballant amb les generacions futures en una millora del nostre entorn, que de retruc ha de permetre’ns viure millor, i en un entorn més saludable.

Així doncs, la XESVIC ens hem posat en marxa, com cada any, per oferir-vos continguts, activitats, recursos i novetats , adaptades a la nova situació i amatents a l’evolució de les restriccions i de la pandèmia.

Continuarem oferint formació als mestres (telemàtica o presencial) i assessorament als centres. Algunes activitats no es podran desenvolupar tal com les havíem platejat, mentre que en podrem incorporar de noves.

Així, com a novetat destaquem un SCAPE ROOM sobre el canvi climàtic, que oferim al centres, a fer en petits grups de moment, i que ja hem pogut provar i contrastar durant l’estiu amb diferents grups amb un gran èxit

Aquest i altres recursos així com la planificació del curs us la presentarem en una reunió telemàtica que farem el dimecres 9 de setembre a les 13h (via zoom)

Us hi esperem a tots!

Finalitza el seminari de la XESVIC d’aquest curs

Escrit per Administrador el . Desat a Notícies

El passat dimecres 8 de maig es va celebrar a l’escola Guillem de Mont-rodon, la darrera de les 6 sessions de que ha constat el Seminari de la XESVIC d’aquest curs.

Aquest curs el seminari ha continuat treballant la biodiversitat i com portar-la als patis de les escoles i treballar-la amb els infants i joves dels centres. Enguany s’ha centrat en el tema dels arbres, la vegetació i també en els projectes d’Aprenenetage-Servei (ApS) en aquesta temàtica.

Així, els mestres participants van presentar en la sessió del dimecres diferents projectes que han creat o bé han portat a terme a les seves escoles com a ApS, amb uns resultats i experiències molt interessants.

El Seminari és un espai de formació dirigit a mestres de les escoles que formen part de la XESVIC en el qual se’ls dona formació i eines sobre temes ambientals i es comparteixen i intercanvien experiències realitzades en els diferents centres. La formació dels mestres es considera un aspecte clau per desenvolupar projectes de medi ambient a les escoles, i amb aquests seminari es vol donar resposta a les seves necessitats formatives.

 

10 centres educatius participen al fòrum de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Vic

Escrit per Administrador el . Desat a Notícies

Aquest matí s’ha portat a terme la quarta edició del Fòrum de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat a Vic (XESVIC) a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Uns 80 alumnes de primària i primer cicle de secundària d’una desena de centres educatius de Vic i 13 mestres han pogut aprendre, intercanviar experiències i experimentar entorn la biodiversitat.

Tant el regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, com el degà de la Facultat d’Educació  Traducció, i Ciències Humanes de la UVic-UCC, Eduard Ramírez, han acompanyat els representants dels centres. Ramírez ha encarregat a l’alumnat que dissenyin una part del jardí Miquel Martí i Pol que hi ha a la Universitat amb diferents tipus de plantes amb l’objectiu d’incrementar  la biodiversitat de l’espai.

Enguany la biodiversitat urbana, vinculada a la vegetació, ha estat la temàtica central del Seminari i d’aquesta Fòrum. Per aquest motiu, totes les activitats dutes a terme al llarg del matí han servit per entendre aquest concepte a través de la pràctica i la simulació i poder-lo aplicar a les escoles.

La metodologia de treball d’aquest quart Fòrum ha estat dissenyada en el marc del seminari de formació de la XESVIC on hi participa professorat de totes les escoles de la ciutat. Els alumnes participants, s’han agrupat per dissenyar un jardí amb la finalitat d’aconseguir un augment de la biodiversitat. A través d’un treball previ de les cadenes tròfiques els alumnes aconseguien cigrons que servien com a moneda per comprar les plantes que els semblaven més interessants pel seu jardí.  Posteriorment, han exposat els criteris de disseny seguits per construir el seu jardí i han intercanviat la feina feta amb els educadors i alumnes de la UVIC. I conjuntament, educadors, alumnes i estudiants, han plantat el jardí dissenyat amb la finalitat d’estudiar la biodiversitat en aquests espais. Paral·lelament, els mestres han treballat per poder portar aquesta activitat a les seves escoles.

Aquest fòrum és un espai de treball d’alumnat i professorat de les escoles i centres educatius que pertanyen a la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya. Tots els participants al Fòrum hauran d’acabar traslladant i explicant el treball fet al llarg de la jornada al seu centre.

sdr

s

10a centres educatius prticipen al fòrum de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat a Vic

L’Escola Sentfores inicia el cicle de visites a la cabina de control de l’aire per conèixer més d’aprop la contaminació atmosfèrica

Escrit per Administrador el . Desat a Notícies

La setmana passada l’Escola Sentfores va iniciar el cicle de visites amb els alumnes de 6è de primària a la cabina de control de l’aire per conèixer més d’aprop la contaminació atmosfèrica.  Els nens i nenes van gaudir d’una introducció sobre la qualitat de l’aire acompanyada d’una dinàmica experimental per entendre millor la composició normal de l’atmosfera. Seguidament, es va visitar la cabina de control i es van conèixer els aparells de mesura que s’encarreguen de fer la recollida de les mostres d’aire i l’anàlisi dels contaminants. Es va finalitzar la visita donant a conèixer els principals contaminants en el nostre entorn i la seva dinàmica natural i resolent possibles dubtes que tinguessin els alumnes.

Durant aquest curs escolar es faran més de 8 visites guiades a la cabina de control de l’aire, instal·lada a la zona esportiva de Vic, amb l’objectiu de donar a conèixer la importància a la qualitat de l’aire com a condició indispensable per a la vida en general i per la salut de les persones. L’activitat va dirigida a grups de primària, secundària (primer i segon cicle), batxillerat i cicles formatius de grau superior. Totes les escoles que ho requereixin encara poden gaudir de l’activitat amb una durada d’una hora i mitja aproximadament i els continguts de l’activitat estan adaptats al nivell de l’alumnat.

Les visites es porten a terme gràcies a la Generalitat de Catalunya donant l’oportunitat per conèixer una problemàtica ambiental important que tenim a la ciutat.3

Visita a la deixalleria dels alumnes de l’escola Dr Salarich

Escrit per Administrador el . Desat a Notícies

El passat divendres 9 de març els alumnes de 4rt de l’escola Dr Joaquim Salarich van visitar la 2018-03-12-PHOTO-00000042deixalleria.

Aquest cop van poder gaudir d’una proposta educativa renovada, en la qual hi ha una primera part de visita a les instal·lacions i una segona en la qual han de realitzar una petita activitat per descobrir com endreçar els residus i com separar-los.

Aquesta proposta pretén millorar el coneixement de la gestió de residus per part dels alumnes de primària de les escoles de Vic

Built with HTML5 and CSS3
Copyright © 2012 Àlex